Sunn fastfood – hvorfor det?

I går kom jeg over «Norge nå» på NRK, der temaet var maten som serveres langs norske veier. Pia Strømstad, journalist i bladet Motor, fortalte hvordan det sto til med den norske veimaten, og et besøk på Shell Myrlandsvingen viste at bensinstasjoner slett ikke er synonymt med ostegrill og burger lenger. Dette stemmer godt med trenden jeg har sett i arbeidet med vår konkurranse NM i sunn fastfood.

Flere steder bugner det nå over av fristende salatdisker, fiskeburgere, vegetarmat og grovt brød eller baguetter. De beste stedene gir dette like god synlighet som vanlige burgere og pølser. Det er ingenting galt i å spise burger og pølser heller, så lenge det serveres noe grønt ved siden av. Se bare på pølsebildet i toppen av denne saken; Ser det ikke fristende ut? Det er viktig å ikke heve terskelen for mye så alt skal være «supersunt», da er det mange som faller av lasset.

Hvorfor trenger vi sunn fastfood?

Tradisjonelt har fastfood blitt ansett som fet og usunn mat. Slik er heldigvis ikke lenger. Stadig flere forbrukere ønsker sunnere alternativer når de er på farten, og dette har utsalgsstedene skjønt. Det er blitt et konkurransefortrinn å servere sunn fastfood. Det må vi som jobber med folkehelse applaudere for!

Maten som serveres langs veien er spesielt viktig for yrkesgrupper som tilbringer mye tid i bilen. Yrkessjåfører spiser flere av dagens måltider langs veien, og i undersøkelsen Sjåførsjekken var det påfallende mange med overvekt, høyt blodtrykk og høyt blodsukker. Det kom også frem at hele 80% av sjåførene hadde økt risiko for hjerte- og karsykdom. Tallene er fra 2010, men det er lite som tyder på at bildet ser annerledes ut i dag.

Men, det er ikke bare yrkessjåfører som har behov for sunn mat langs veien. Det gjelder oss alle. «Men er det så farlig med å kose seg med en burger en gang i blant?», tenker du kanskje. Nei, det er selvfølgelig greit å skeie ut av og til. Likevel spiser vi stadig oftere utenfor eget hjem. Det er forskjell på «en gang i blant» og «ofte», og nettopp derfor er det viktig med sunne alternativer. Vi er mer på farten enn tidligere, og vi vil ha raske måltidsløsninger som kan spises i bilen eller mens vi går. Det skal smake godt, se godt ut, og ha en pris vi aksepterer. Mye skal klaffe, men vi er definitivt på riktig vei.

Fiskeburger grovt brød.jpg
Sunn fastfood: Fiskeburger med grovt brød og grønt tilbehør kan fint spises på farten!

Hva velger du på farten?

Det finnes mye godt og sunt å velge i når du skal spise noe raskt. På pallen i fjorårets utgave av NM i sunn fastfood fant vi tre finalister med ganske forskjellige produkter. Tredjeplassen gikk til Heiane Bilistsenter (Shell) på Stord, og deres ferdigsmurte matpakke med grovt brød og pålegg. I tillegg fokuserte de på salg av oppkuttet frukt og grønt ved siden av. Andreplassen gikk til foodtrucken Helt Riktig AS som til daglig står i Oslo. De deltok med en sandwich basert på surdeigsbrød, kyllingfilet og hjemmelaget coleslaw. Førsteplassen gikk til Circle K Økern som vant med sine ferskpakkede og fristende salater. Felles for alle finalistene var dyktige medarbeidere som både lagde maten og markedsførte den med stort engasjement.

Regelmessig påfyll av mat er viktig enten du kjører bil eller ikke. God og næringsrik mat holder deg opplagt og konsentrert til alle dagens gjøremål. Du har sikkert merket forskjell på følelsen i kroppen etter å ha spist en trepakning med boller og en brus, til sammenlikning med en skikkelig nistepakke med grovt brød, pålegg og noe grønt.

Neste gang du kjøper mat i farta, ta en titt rundt deg og se hva som tilbys. Kanskje legger du merke til noe du ikke har sett før? Dersom du vet om eller jobber et sted som selger mat i farta, nøl ikke med å sjekke ut http://www.sunnfastfood.no. Konkurransen åpner for påmelding mandag 28. mai, og konkurranseperioden går gjennom hele sommeren.

 

Kilder:

«Norge nå», NRK nett-tv, 03.04.18.

Sjåførsjekken, LHL/Yrkestrafikkforbundet, 2011.

NM i sunn fastfood 2018.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..