Må jeg spise mellommåltider?

I media flyter det over av tips og råd om kosthold og helse. Artikler om hva og hvor ofte vi bør spise er intet unntak. Matprodusentene har også plukket opp trenden, og utvalget av barer, snacks og raske løsninger er tilgjengelig stort sett alle steder du får kjøpt mat. Men er det nødvendig for alle å spise mellommåltider?

Forbrenningen stopper opp uten mat hver tredje time

…neida, den gjør selvsagt ikke det. Det er en myte at vi må spise frokost for å sette i gang forbrenningen om morgenen, og enkeltmatvarer kan heller ikke «sette fart» på forbrenningen helt uten videre. Forbrenningen hos friske mennesker fungerer helt fint, uavhengig av hvor ofte du spiser og maten du velger.

I Norge har vi ingen konkrete anbefalinger på hvorvidt man bør spise mellommåltider eller ikke. Forskning på måltidsrytme og helse har ikke gitt oss en fasit på når og hvor ofte vi skal spise. Flere undersøkelser har funnet at personer som spiser tre eller flere måltider om dagen har lavere kroppsvekt, men studiene beviser ikke at det er antall måltider i seg selv som påvirker vekta. Forskning har heller ikke bekreftet at hyppige måltider gir økt forbrenning, slik det ofte fremstilles i media.

Bli kjent med din egen kropp, og kjenn etter når du er sulten og når du er mett. Du ikke spise hvis du ikke er sulten, bare fordi det har gått tre timer siden forrige måltid. Aktivitetsnivå og dagsform vil også påvirke hvor mye og hvor ofte du spiser. Det er behov for mer forskning på sammenhengen mellom måltidsrytme og helse, men enn så lenge er rådet veldig enkelt: Gjør det som funker for deg i din hverdag.

Mellommåltider

Smarte mellommåltider

Raske måltidsløsninger er i vinden. Tilgjengeligheten er stor, både i matbutikker, kiosker, på bensinstasjoner og så videre. Her finner vi alt fra barer og yoghurt til nøtteblandinger og ferdiglaget smoothie. Med unntak av smoothie vil få av disse bidra til å øke frukt- og grøntinntaket vårt. 5 om dagen er et enkelt og godt kostråd; Det vil si 500 gram frukt, bær og grønnsaker hver dag. Den enkleste måten å gjøre dette på er å spise noe grønt til alle måltider i løpet av dagen. Dersom du bruker å spise mellommåltider er dette en god mulighet til å få inn noe fargerikt.

Svært ofte vil frukt og grønt komme billigere ut enn alternativene. En gulrot eller et eple krever ingen tilberedning og kan lett puttes rett i bagen. Suppler gjerne med mandler eller andre typer nøtter for sunt fett. Bonusen ved å velge frukt eller grønt er at de inneholder vann og fiber som gir metthetsfølelse, slik at du sannsynligvis blir mindre fysen på usunne alternativer. Er du i tillegg opptatt av kaloriinnhold vil frukt, bær og grønnsaker være et godt alternativ når du trenger kjapt påfyll. De inneholder lite kalorier, samtidig som de fyller magen, bidrar med massevis av nyttige næringsstoffer, og smaker godt i farta.

 

Kilder:

Måltidsrytme og hjerte- og karsykdom, lhl.no

Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, Helsedirektoratet 2014

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..