Emballasje kan redusere matsvinnet

Plastemballasje får hard medfart om dagen, men visste du at emballasjen har en viktig funksjon på produkter som frukt, bær og grønnsaker?

Frukt, bær og grønnsaker er levende produkter som er sårbare for lys, temperaturendringer og fysiske støt eller slag. Emballasjen beskytter varene mot disse faktorene, helt fra pakking til varene havner hjemme på kjøkkenbenken. I tillegg vil emballasje hindre uttørking, beskytte mot bakterier og gi god mathygiene.

Det finnes selvfølgelig unntak, og det er flott at forbrukere møter produsenter og matbutikker med skjerpede blikk og kritiske spørsmål. Likevel er det viktig å huske på at emballasjen har en funksjon for å forhindre matsvinn når det kommer til frukt, bær og grønnsaker.

Salg av frukt og grønt uten emballasje er nostalgisk, ikke miljøvennlig

Forbrukere ønsker faste og friske varer. En uemballert brokkoli blir dvask på mindre enn en uke, mens emballasje sørger for at den holdes frisk i minst to uker. Plastemballasje øker holdbarheten på agurk fra 3 til 14 dager. Holdbarheten på gulrøtter øker med en uke i riktig emballasje, når det er ca. 20 grader der de oppbevares. Svinn i butikk på druer lå på 10-15 % når det solgtes i løsvekt og har sunket til 1-2 % når det selges i beger. Slik er emballasjen med på å minske matsvinnet. Matsvinn er mer belastende for miljøet enn bruk av plastemballasje, og nettopp derfor har den en viktig funksjon.

Mange jobber hver dag med å skape mer miljøvennlig emballasje som er tilpasset produktegenskapene hos frukt, bær og grønnsaker. Emballering av levende produkter krever kunnskap. Emballasjen må ikke være for tett, da går pakningen tom for oksygen og produktet råtner. Er den derimot for åpen vil produktet puste for mye, holdbarheten synker og produktet blir raskere dvaskt og dårlig. Når emballeringen fungerer optimalt varer maten lengre og blir oftere spist opp. Fjerne vi emballasjen vil trolig matsvinnet øke, og da gjør vi ikke miljøet en tjeneste.

Hvor havner plasten?

Noe av det viktigste du kan gjøre som forbruker er å sørge for at plasten havner der den skal etter den har gjort nytten sin. Sett deg inn i resirkuleringen i din kommune, og hold plasten unna naturen.

Gitt at det ikke går utover noe annet er det selvfølgelig udelt positivt å kutte ned på plastbruk generelt. La bilen stå når du kan, gjør klesvasken mer miljøvennlig, og plukk plast når du er ute på tur. Litt er bedre enn ingenting, og dersom mange gjør litt – er vi godt på vei.

 

Kilder/les også:

Nofima, v/seniorforsker Hanne Larsen

Mindre matsvinn med riktig emballasje, Nofima

Slik oppbevarer du frukt og grønnsaker, frukt.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..